فرهنگی

انیمه و انیمیشن چه تفاوتی دارند؟

انیمه

وقتی حدود دو قرن پیش اولین تلاش‌های جدی برای ایجاد پویانمایی و اشکال متحرک صورت می‌گرفت، کمتر کسی فکر می‌کرد که بعدها این هنر دستخوش تغییرات زیادی گردد و مادر تمام سبک‌های پر رنگ و لعاب امروزی شود. در این نوشتار قصد داریم شما را با یکی از این سبک‌های جذاب که برای تعداد زیادی از متولدین دهه 60 و 70 به نوعی نوستالژی نیز به حساب می‌آید، آشنا کنیم.

انیمه چیست؟

آنیمه یا اَنیمه (Anime) به سبکی از پویانمایی‌ها گفته می‌شود که زادگاه آن، قلمرو سرچشمه خورشید، یعنی کشور ژاپن است. شاید یکی از کارکردهای واژه انیمه این است که تفاوت و مرزی میان انیمیشن و پویانمایی‌های ژاپنی قائل شده باشد.

تفاوت انیمه با انیمیشن چیست؟

۱. تفاوت در سبک طراحی صحنه

معمولا در طراحی شخصیت‌های انیمه نکات متمایزی در نظر گرفته می‌شود. کاراکترهایی با چشم‌های بزرگ همراه با سایه چشم، رنگ‌آمیزی دقیق، بینی‌های کوچک‌تر، دهانی که با یک خط در چهره ظاهر می‌شود و بدن‌های لاغر و باریک از دیگر مشخصات کاراکترهای انیمه هستند. گفتنی است که به جهت افزودن دیگر جزئیات نظیر عمق، از بازتاب‌ها و سایه‌ها استفاده می‌شود.

۲. تفاوت در پویانمایی

برخلاف انیمیشن که در آن از پویانمایی‌های گسترده بهره گرفته می‌شود، در انیمه اوضاع جور دیگری است. برش‌های کوتاه (shortcuts) پایه و اساس حرکات در انیمه هستند. در غالب صحنه‌ها بیشترین حرکات متعلق به دهان و موهای یک شخصیت است و در صورتی که نیاز به یک حرکت سریع در صحنه باشد، شخصیت ثابت می‌ماند و زمینه حرکت می‌کند.

۳. تفاوت در جایگاه دوربین در صحنه‌ها

به طور کلی در انیمه شخصیت‌ها از زوایای مختلفی به تصویر کشیده می‌شوند این در صورتی است که در انیمیشن جهت ارجح دوربین، جهت مستقیم است. گفتنی است آنچه موجب تفاوت با انیمیشن می‌شود این است که تمرکز در جان بخشی و حرکات در انیمه کمتر از انیمیشن است.

۴. تفاوت در حالات چهره

شاید مهمترین شاخصه که موجب تفاوت ملموس میان انیمه و انیمیشن می‌شود، تفاوت در حالات چهره شخصیت‌های انیمه است. در ادامه به برخی از تفاوت‌ها پرداخته‌ایم.
اگر به بعضی از صحنه‌ها دقت کرده باشید، هنگامی که یک شخصیت در موقعیتی، خجالت زده یا دچار استرس می‌شود، یک قطره عرق بزرگ در نزدیک پیشانی او شکل می‌گیرد که این حالت یکی از شناخته شده‌ترین و رایج‌ترین حالات در انیمه هاست، درست چیزی شبیه تصویر زیر:

در تمامی صحنه‌ها هنگامی که شخصیتی عصبانی شده باشد، یک علامت فشار و استرس (stress mark) شبیه آنچه در تصویر مشاهده می‌کنید، در کنار او ظاهر می‌شود. از دیگر علامت‌های یک کاراکتر عصبانی پدیدار شدن خطوط در پیشانی اوست. اما از آنجایی که این علامت‌ها سازندگان انیمه را اشباع نمی‌کند، در بعضی از صحنه‌ها آن‌ها یک پتک از غیب می‌آورند، آن را به دست کاراکتر عصبانی می‌دهند تا حسابی خود را خالی کند.

چهره‌هایی با انبساط اغراق آمیز در جز به جز اعضای صورت، مخصوص زمانی است که یک شخصیت شوکه یا شگفت زده شده باشد، درست همانند زیر:

تفاوت انیمه و کمیک بوک چیست ؟

همه ما می‌دانیم که کمیک بوک، کتابی حاوی داستان‌های مصور است و از همین رو با انیمه ها که دارای پویانمایی یا تصاویر متحرک هستند تفاوت فاحشی دارند.
گذشته از آن اگر همین الان واژه انیمه را گوگل کنید، مسلما در کنار آن با واژه‌های دیگری نظیر مانگا (Manga) مواجه خواهید شد. مانگا، اصطلاحی است برای کمیک بوک‌های ژاپنی که در اغلب اوقات طرح اولیه‌ای از یک انیمه خواهند بود. به عبارت دیگر یک سازنده انیمه می‌تواند برای شروع کار خود از مانگا الهام بگیرد.

آیا تماشای انیمه برای کودکان مناسب است؟

پیش از آنکه به این سوال پاسخ بدهیم، باید بدانیم که انیمه برخلاف کارتون‌ها و انیمیشن‌ها که در غالب مواردی صرفا برای کودکان و با دست مایه فکاهه طراحی و تولید می‌شوند، انیمه‌ها دارای ژانرهای مختلفی هستند که همین امر موجب دسته بندی طیف بسیاری از مخاطبین و طرفداران انیمه از بزرگسالان تا کودکان شده است.

یک هشدار جدی به والدین…
با توجه به ژانرهای معرفی شده در ادامه مطلب، متوجه خواهید شد که یک انیمه می‌تواند طیف گسترده‌ای از موضوعات را شامل شود، از محتوای خشونت آمیز گرفته تا صحنه‌های غیر اخلاقی. به همین جهت والدین می‌بایست هوشیار باشند و در انتخاب انیمه برای کودکان خود نهایت دقت را به خرج بدهند. پس قبل از انتخاب انیمه برای کودک، حتما به ژانر و محتوای آن توجه کنید.

انواع ژانرهای انیمه کدام است؟

ژانر وحشت در انیمه

افسانه‌های ژاپنی سرشار از هیولاها، ارواح و عناصر متافیزیکی هستند که طرفداران بسیاری در سرتاسر جهان نیز دارند، از همین رو این افسانه‌ها، پا به دنیای انیمه نیز گذاشه‌اند و سهم بالایی از انیمه ها را در موضوعات مختلف شامل می‌شوند. از معروف‌ترین این انیمه ها می‌توان به انیمه Attack on Titan “حمله به تیتان” اشاره نمود. انیمه عاشقان شیطانی، انیمه شهر اشباح از دیگر انیمه های ژانر وحشت هستند.

ژانر عاشقانه در انیمه

عشق، یک زبان جهانی در تمامی فرهنگ‌ها و جوامع انسانی است. از این رو سازندگان انیمه، از این موضوع غافل نمانده و در این حوزه نیز تلاش‌هایی داشته‌اند. عنوان انیمه عاشقانه معمولا به دو دسته کمدی و درام تقسیم بندی می‌شود. در برخی دیگر از عناوین نظیر “تورادورا! (Toradora!)” در حالی که خنده را به لب‌های مخاطبان هدیه می‌دهد، آن‌ها را درگیر عمیق‌ترین عواطف و احساسات انسانی می‌کند. انیمه your name “نام تو” از معروف‌ترین و زیباترین انیمه های عاشقانه و رمانتیک است.

ژانر فانتزی در انیمه

جدایی از عاشقانه‌ها، جنگ‌ها و ملودرام‌ها، انیمه جایی برای کشف مرزهای تخیل است. انیمه پاپریکا (Paprika)، داستانی راجع به یک روانشناس است که با اختراع دستگاهی توانسته به رویای بیمارانش ورود و آن‌ها را مداوا کند اما پس از چندی این دستگاه ربوده می‌شود و اتفاقات ناگواری را رقم می‌زند، پس از آن پاپریکا شخصا وارد عمل می‌شود و…
گفتنی است که این انیمه به علت کاوش در مورد رابطه بشریت با مرگ و همچنین پیشبرد پویانمایی در انیمه، موفق به دریافت جایزه 34 مین دوره آکادمی ژاپن شده است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا